Ontwerp

Bij het ontwerp is rekening gehouden met standaard maten van materialen. Dit voorkomt afval bij produktie. Elke centimeter is in gebruik, waardoor de ruimte optimaal gebruikt wordt. Ook is ontworpen met het oog op een beperkt onderhoud en lange levensduur. Dit alles heeft een positief effect op CO2 emissie.

Hout

De Lodge betimmering is geheel uitgevoerd in een goede kwaliteit  Siberisch Lariks. Het is licht hout, harder dan europees naaldhout en hoeft daarom niet geschilderd te worden. Dit beperkt het onderhoud en gebruik van chemicaliën. Alleen de kozijnen zijn geschilderd in een beits om houtrot te voorkomen. Uiteraard alleen FSC gecertificeerd hout!

Isolatie

De Lodge is beter geïsoleerd dan standaard huisjes en voldoet aan de bouwnorm voor nieuwbouw. De rc waarden van dak = 6 rc, wand =  4,5 rc en vloer = 3,2 rc

Split airco

De Lodge is verwarmd door een split-airco die ook koelte brengt en warmte (tot -15 graden buiten) kan produceren. Door de goede isolatie en constructie kan met 1 unit de gehele Lodge bereikt worden. Het is een zeer zuinig (a++) en stil apparaat (binnen 20dB en buiten max 47dB). In de modelwoning is bovendien de buiten unit verder weg achter een aarden wal geplaatst. Er is ook een 80 liter warmwater boiler voor keuken en douche.

Zonnepanelen

Als compensatie voor het extra stroomgebruik zijn zonnepanelen geplaatst op het terrein van de Pullevaart. Op deze manier is De Stee energieneutraal.

Chalettechniek

De gedachte achter een chalet is dat er in een fabriek op een metalen chassis met wielen gebouwd wordt. Dit is vrijwel altijd houtskeletbouw. Elk chalet moet vervoerd kunnen worden, daarom is er een maximum aan de hoogte, breedte en lengte. Het chalet moet onder alle viaducten kunnen! Lodge de Stee bestaat daarom uit twee onderdelen op twee chassis.

Het chalet wordt aan elkaar gebouwd en voor transport naar locatie in twee onderdelen gesplitst. De vrachtwagen kan één onderdeel tegelijkertijd vervoeren. 

https://vimeo.com/357628193

De lodge moet worden geplaatst op een stevige ondergrond. In de modelwoning is een fundering te zien waarin in betonplaten liggen in een verdiept zandbed. Dit zandbed is omring met L-vormige betonnen platen. Deze houden de grond tegen en zorgen voor een kruipruimte onder de Lodge. De Lodge wordt stevig geplaatst op spoorbielzen, zodat deze muurvast staat. Een andere optie is dat de Lodge geplaatst wordt zonder een verdiept zandbed.